V rámci projektu Kuliděd jsme natáčeli krátký film o tradiční kuchyni Chodska
“Chodská země — toť naše živitelka jediná a štědrá. Z ní rostou naše lesy i sady v celé své velebě, nádheře i kráse, z ní čerpají sílu a život všecky naše studánky a hlubánky, potůčky i řeky, bahna i rybníky, z ní sají životodárné šťávy všechna luční i polní kvítka, tráva i obilí, zelí, len i brambory.”
Zdroj: J.Š.Baar; Osmačtyřicátníci
Začátkem února natočila Vysoká škola hotelová v Praze dokument prezentující pokrmy tradiční chodské kuchyně a jejich výrobu. Výsledný krátký film bude prvním ze série dokumentů představujících kulinární dědictví jednotlivých regionů České republiky. Na přípravě a realizaci natáčení se podílelo Muzeum Chodska Domažlice, provozovna restaurace Chodská chalupa v Újezdě u Domažlic a provozovna výroby tradičních chodských koláčů v Bořicích u Domažlic. Především díky nim se tak podařilo zobrazit a dále šířit kulinářské umění, které neodmyslitelně patří k tak svéráznému a nádhernému kraji Chodů.
Mimochodem, chutná to skvěle…
Yorumlar