Gastronomické poklady
českých zemí

Tradiční kuchyně Chodska
Náhled filmu Chodsko.png
Tradiční kuchyně Slovácka
Náhled filmu Slovácko.png
Tradiční kuchyně Šumavy
Náhled filmu Šumava.png
Tradiční kuchyně Slezska
Náhled filmu Slezsko.png
Tradiční kuchyně Plzeňska
Náhled filmu Plzeňsko.png
Tradiční kuchyně jižních Čech
Náhled filmu jižní Čechy.png
Tradiční výroba českého piva
Náhled filmu pivo.png

Soubor krátkých filmů "Gastronomické poklady českých zemí" představuje na pozadí kulturně historických a přírodních podmínek vybraných regionů Čech, Moravy a Slezska jejich tradiční pokrmy a nápoje, připravované v autentických prostorách skanzenů, muzeí a chalup i retro-kuchyní a gastronomických zařízení. Divák se tak seznámí nejen s tím, co formovalo charakteristickou kuchyni vybraných míst a oblastí, ale nahlédne také vpravdě pod pokličku přípravy typických jídel našich předků uchovaných dosud v každodenní praxi či alespoň v paměti obyvatel. Připomene si dobře známé i pozapomenuté speciality, použité suroviny, způsoby vaření a podávání, které lze považovat za kulinární dědictví českých zemí a součást národní a regionální identity a kultury.

Kulinární dědictví je významnou součástí našeho dědictví kulturního. Uvědomíme-li si jeho kořeny, uvědomíme si často i něco o nás samotných. A toto uvědomění nás může posunout o další krůček dále …