top of page
  • Writer's pictureJan Han

Natáčeli jsme v pivovaru

Updated: Jun 30, 2021

... tentokráte o výrobě tradičního českého piva


Tradičních pivovarů s vlastní sladovnou již není v Čechách příliš mnoho. O to více nás těší, že jsme mohli v jednom takovém natáčet další z krátkých filmů věnujících se kulinárnímu dědictví českých zemí. Natáčeli jsme v rukodělném pivovaru Ferdinand v Benešově, který si zakládá na tradičních výrobních postupech (klasické technologii s otevřeným spodním kvašením a dokvašováním v ležáckých sklepích) a vlastním sladu.
Díky tomu jsme si s kamerou prošli všechny fáze výroby tradičního českého ležáku, a to od naskladnění přivezeného ječmene, jednotlivých fází výroby sladu, přes rmutování, scezování, chmelení, chlazení, hlavní kvašení mladiny na spilce, dokvašování v tancích, až po natočení si půllitru tohoto řízného zlatavého pokladu české země.


Společně s panem doktorem Jaromírem Fialou z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského jsme pak diskutovali o historii výroby piva, tradičních způsobech výroby, surovinách, ze kterých se tradiční český ležák vaří, a také o tom, jaké postavení má český ležák mezi ostatními styly piv v české gastronomii a proč je tak populární.
Bylo to velmi příjemně strávené pracovní odpoledne, na jehož výsledek se můžeme brzy těšit, a to prostřednictvím těchto stránek nebo přímo z YouTube účtu „Kulinární dědictví“.

Rádi bychom tímto také upřímně poděkovali pracovníkům pivovaru Ferdinand (https://www.pivovarferdinand.cz/) za jejich čas, vytvoření výborných podmínek k natáčení a nemalou péči, kterou nám věnovali. Je patrné, že jejich práce vychází nejen ze svalů na rukou a nohou, ale také ze svalu hlavního, srdečního … Vaří tu skutečné pivo …

 




0 comments
bottom of page