top of page
  • Kuliděd

Natáčeli jsme na Plzeňsku

... a to další z krátkých filmů o kulinárním dědictví českých zemí




„Správný rozpek má být lehký jako peří, zkynutý jako buchta, střídku musí mít kyprou jak vlna a musí vonět a chutnat tak, že se s ním nic na světě rovnat nemůže.“

                                     Zdroj: Jindřich Šimon Baar





… a mohli bychom takto dále básnit o křupavých a voňavých bramborových vošouchách servírovaných s křimickým zelím, uzeným masem z přeštického čuníka a … čím jiným … s plzeňským pivem … Následně vytáhnout z roztopených kachlových kamen do zlatova upečenou a celým domem vonící buchtu zvanou „cihla“ plněnou strouhanými jablky ze zdejších jablečných sadů … Ano, správně, právě jsme na Plzeňsku …
Další díl našeho pořadu o kulinárním dědictví českých zemí jsme natáčeli právě zde. Konkrétně v malé obci na Manětínsku zvané Stvolny, a to v nádherném stylovém stavení z 18. století. V blízkosti stavení stojí také vyhlášená moštárna (https://www.biomostarna.cz/) produkující výborné jablečné biomošty, která patří stejným majitelům jako stavení, ve kterém jsme natáčeli. Ještě jednou tímto manželům Hruškovým děkujeme za vynikající podmínky, které nám k natáčení vytvořili. Brzy se tak můžeme těšit na další z dílů dokumentu velebícího poklady českého kulinárního dědictví… a za tu vyčouzenou světnici díky připáleným bramborovým plackám na kamnech se omlouváme 😊.


 




0 comments
bottom of page