• Jan Han

Natáčeli jsme ve Slezsku

... další z krátkých filmů o kulinárním dědictví českých zemí



Bude možná lepší hovořit o Českém Slezsku, což je historická země na severovýchodě České republiky, jejímž pomyslným „hlavním“ městem je Opava. Tato země se rozkládá u hranic s Polskem a na východě částečně se Slovenskem. Mezi klíčové regiony patří především právě Opavsko, Hlučínsko, Těšínsko a více na západě Jesenicko s Bruntálskem. Historie této země je velice bohatá a přírodní podmínky jednotlivých regionů jsou zde značně odlišné. To jistě významně ovlivnilo širokou rozmanitost a originalitu jednotlivých tradičních pokrmů Českého Slezska …




Během natáčení filmu jsme se snažili vybrat vzorky tradičních jídel ze všech zmíněných regionů, a tak jsme připravovali „Rolmops“ s bramborem a lákem, „Šimlenu“, „Bachoru“, „Placki na blaše“, tzv. „Slezské nebe“ s uzeným masem a kynutými knedlíky, „Streuselkuchu“, Opavské koláče, „Koloč na plech“, „Vilijovu mačku“ apod. A ochutnávali jsme … A těšili jsme se nádhernou vůní i chutí těchto pokrmů a pohostinností místních obyvatel a kolegů … 
Film vznikal za významné podpory pracovníků Slezské univerzity v Opavě, kterým tímto opravdu ze srdce ještě jednou děkujeme. Nejen že mají velmi široký i hluboký teoretický přehled o kulinární kultuře těchto regionů (a nejen jich), ale jsou také výbornými kuchařkami …


 




0 comments