Uhlířina

Uhlířina

Uhlířina z Pošumaví

Alternativní pojmenování:

Havířina

Suroviny:

1 kg brambory, 150 g sádlo, 100g cibule, 2ks vejce, 400g polohrubá, slanina, sůl

Recept:

Z mouky, vajec, vody a soli připravíme hustší těsto, které necháme chvilku odpočinout. Brambory oškrábeme, nakrájíme, zalijeme vodou a dáme vařit. Když se brambory začnou vařit, přihazujeme k nim lžící tvarované nočky z připraveného těsta. Společně vaříme doměkka. Mezitím si nakrájíme cibulku nahrubo a slaninu na kostičky. Na sádle osmahneme slaninu, přidáme cibulku kterou necháme zpěnit dozlatova. Brambory s nočky scedíme, přidáme slaninu s cibulkou i omastkem a promícháme. Podle chuti můžeme ještě osolit. Podáváme samostatně nebo jako přílohu. Vhodným doplňkem je kysané zelí a kyselá okurka.     

Zdroj: