Špačky v zelí

20200203_140203.jpg

Špačky z kuchyně Chodské chalupy z Újezda u Domažlic ...

Alternativní pojmenování:

níkrlata, špoucle, špoučky v zelí

Suroviny:

0,5 kg uzené maso, 1 kg kyselé zelí, 1 kg brambory, 0,5 l kyselé mléko nebo podmáslí, hladká mouka, cibule, slanina, sůl, kmín

Recept:

Zvlášť vaříme kyselé zelí – ještě podle potřeby osolíme a přidáme kmín. Mezitím se připraví těsto na špačky: syrové brambory se nastrouhají, vymačkají, osolí. Přidá se kyselé mléko, mouka a zadělá se těsto. Lžící se vykrajují noky (špačky), které se vkládají do vařícího zelí, v němž se nechají uvařit. Ke špačkům se může podávat uzené maso, podáváme přelité osmaženou cibulkou (slaninou, škvarky). S uvedenými ingrediencemi je rovněž možné pokrm zapéci.

Zdroj: