Rozpeky

20201207_153845.jpg

Rozpeky se švestkovou merendou

Suroviny:

500 g hladké mouky,  250 ml mléka, 100g másla, 1 vejce, 40g čerstvého droždí, 10g cukru, sůl

Recept:

Do třetiny vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr a kvásek necháme vzejít. Pak ve zbytku mléka rozkvedláme vejce a rozpuštěné máslo. K vzešlému kvásku přidáváme postupně  mléko s vejcem a máslem a mouku. Těsto důkladně prohněteme a necháme pod utěrkou vykynout. Pak z těsta tvarujeme mírně placaté bochánky, které vkládáme na vymazaný plech. Na teplém místě necháme ještě vykynout, pečeme dozlatova, po dopečení potřeme mlékem (není nutné). Rozpeky se mohou péci také přímo v peci nebo na plotně.       

 

Podáváme se s omáčkami, dušenou mrkví, luštěninami, merendou, polévkami.

Merenda

Suroviny: 1 kg švestek, cukr, 200 ml smetany, trochu hladké mouky

Postup přípravy: vypeckované švestky nasypeme do kastrolu a rozdusíme, dokud se švestky nerozpadávají na kaši.  Můžeme pak přisladit, záleží na sladkosti švestek. Do smetany zamícháme hladkou mouku a vlijeme do švestek, vše ještě provaříme. 

Zdroj: