Krušiny.JPG

Krušiny z Kuchyně Zbyňka Vinše

Krušiny

Alternativní pojmenování:

pletené houstičky

Suroviny:

500g polohrubá mouka, 250ml mléka, 40g droždí, cukr, 50g tuku, 2 vejce, špetka soli, kmín/mák/sezam – cokoliv na posypání

Recept:

Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Hotový kvásek smícháme s moukou, špetkou soli, změklým tukem, jedním vejcem a žloutkem (bílek si necháme na pomazání). Vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout. Z vykynutého těsta upleteme houstičky, potřeme je bílkem, posypeme dle chuti a necháme ještě pár minut kynout. Pečeme na 200°C asi 10 minut, do zlatova.      

Zdroj:

 
 

Lepenice

Suroviny:

brambory, kysané zelí, cibule, tuk (sádlo), uzené (může a nemusí být), sůl, kmín

Recept:

Uvaříme brambory v osolené a okmínované vodě, které po uvaření rozmačkáme šťouchadlem. Vedle si na sádle zpěníme cibulku, přidáme zelí a lehce osolíme a okmínujeme. Zelí podusíme a smícháme s rozmačkanými bramborami.       

Zdroj:

Lepenice.JPG

Lepenice z kuchyně Zbyňka Vinše

Řepánky.JPG

Řepánky z kuchyně Zbyňka Vinše

Řepánky

Suroviny:

Těsto: 1kg hladké mouky 7 lžic oleje, 1 vajíčko, 42g kvasnic, sůl, 200ml mléka, cukr

Náplň: cukrová řepa, mletý mák, skořice, mletý hřebíček, badyán, perník

Recept:

Připravíme si kynuté těsto. Mezitím co bude kynout, připravíme náplň. Oškrábeme jednu řepu a nastrouháme na jemno. S trochou vody dusíme několik minut do změknutí, pak přidáme koření a vyvaříme všechnu vodu. Podle sladkosti řepy můžeme přisladit. Následně řepu smícháme s mletým mákem a ještě provaříme. Náplň necháme vychladnout. Z těsta si uděláme placičky, naplníme řepovou směsí a tvoříme bochánky. Potřeme vajíčkem a pečeme na 160°C.

Zdroj: