Krkonošské kyselo
Suroviny:
200g chlebového kvasu, 50g másla, houby (100g čerstvých nebo 10g sušených), 1 cibule, 4 vejce, smetana, 500g brambor, sůl kmín, voda
Recept:
Chlebový kvas rozmícháme ve vlažné vodě (1litr) a uvaříme s kmínem a houbami. Na másle si osmažíme cibulku a vejce, které přidáme do polévky. Dochutíme, do hotové polévky přidáme nakrájené (oloupané) a předem ve slupce uvařené brambory.
Zdroj:
Krkonošské kyselo z kuchyně Zbyňka Vinše
Oukrop
Alternativní pojmenování:
česnečka
Suroviny:
chléb, máslo, kmín, sůl, česnek, majoránka, pažitka, voda
Recept:
Vodu s kmínem necháme chvíli vařit. Než se nám kmín povaří, dáme do každého talíře prolisovaný stroužek česneku, špetku soli, kousek másla a krajíc chleba nakrájený na kousky. Vše v talíři zalijeme kmínovou vodou a posypeme pažitkou a čerstvou pažitkou.
Mohou se ještě přidat uvařené žitné kroupy
Zdroj:
Oukrop z kuchyně Zbyňka Vinše
Lomnické věnečky z kuchyně Zbyňka Vinše
Lomnické věnečky
Suroviny:
80g másla, 50g cukru, 1 žloutek, citronová kůra, 200ml mléka, 20g droždí, 300g hladké mouky, 60g drcených mandlí, vanilkový cukr
Recept:
Z vlažného mléka a droždí si připravíme kvásek, mezitím než bude kvásek hotový, v míse utřeme máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru. K utřené směsi přidáme hladkou mouku, kvásek a madle. Vypracujeme hladké těsto a dáme asi na hodinu kynout. Z vykynutého těsta vyválíme slabší válečky a uděláme věneček. Na pekáči necháme ještě asi 10 minut kynout. Pečeme v troubě na 170°C do zlatova.
Ihned po vyndání z trouby máčíme věnečky ve studené vodě a následně obalujeme ve vanilkovém cukru.
Zdroj:
Miletinské modlitbičky
Suroviny:
Těsto: hladká mouka, med, cukr moučka, máslo, vejce, jedlá soda, perníkové koření
Náplň: med, skořice, rum, strouhaný perník, citronová kůra, kandované ovoce (švestky), rozemleté ořechy
Poleva: cukr moučka, horká voda, rum, mandle na ozdobu
Recept:
Z mouky, cukru, másla, perníkového koření, vejce, medu a jedlé sody vypracujeme hladké těsto, které necháme přes noc odpočinout. Druhý den vyválíme tenké těsto a vykrájíme obdélníčky, které upečeme v troubě. Po vychladnutí plníme náplní a z jedné strany potíráme polevou a zdobíme mandlí.
Zdroj:
Miletinské modlitbičky z kuchyně Zbyňka Vinše
Muzika
Alternativní pojmenování:
sladký ocet
Suroviny:
sušené švestky, křížaly z jablek a hrušek, hrubá mouka, rozinky, mandle, skořice, badyán, hřebíček, citronová kůra
Recept:
Ve vodě do měkka rozvaříme sušené ovoce a následně ho propasírujeme přes síto. Opražíme si mouku a ovocnou „kaši“ zahustíme. Nakonec přidáme rozinky, spařené madle a krátce povaříme.
Zdroj:
Muzika z kuchyně Zbyňka Vinše
Toleranc
Alternativní pojmenování:
rozhuda
Suroviny:
200g měkkého tvarohu, 2 lžíce másla, 100ml kávové smetany, lžička sladké papriky, sůl, 1 cibule, lžíce pažitky
Recept:
Tvaroh utřeme společně s máslem a smetanou, přidáme papriku, sůl, nadrobno nakrájenou cibuli a nakonec vmícháme pažitku.
Zdroj:
Toleranc z kuchyně Zbyňka Vinše