top of page
Kyselo.jpeg

Krkonošské kyselo

Suroviny:

200g chlebového kvasu, 50g másla, houby (100g čerstvých nebo 10g sušených), 1 cibule, 4 vejce, smetana, 500g brambor, sůl kmín, voda

Recept:

Chlebový kvas rozmícháme ve vlažné vodě (1litr) a uvaříme s kmínem a houbami. Na másle si osmažíme cibulku a vejce, které přidáme do polévky. Dochutíme, do hotové polévky přidáme nakrájené (oloupané) a předem ve slupce uvařené brambory.

Zdroj:

Krkonošské kyselo z kuchyně Zbyňka Vinše

Oukrop

Podkrkonoší - Oukrop

Alternativní pojmenování:

česnečka

Suroviny:

chléb, máslo, kmín, sůl, česnek, majoránka, pažitka, voda

Recept:

Vodu s kmínem necháme chvíli vařit. Než se nám kmín povaří, dáme do každého talíře prolisovaný stroužek česneku, špetku soli, kousek másla a krajíc chleba nakrájený na kousky. Vše v talíři zalijeme kmínovou vodou a posypeme pažitkou a čerstvou pažitkou.

Mohou se ještě přidat uvařené žitné kroupy

Zdroj:

Oukrop.jpeg

Oukrop z kuchyně Zbyňka Vinše

Lomnické věnečky.JPG
Podkrkonoší - Věnečky

Lomnické věnečky z kuchyně Zbyňka Vinše

Lomnické věnečky

Suroviny:

80g másla, 50g cukru, 1 žloutek, citronová kůra, 200ml mléka, 20g droždí, 300g hladké mouky, 60g drcených mandlí, vanilkový cukr

Recept:

Z vlažného mléka a droždí si připravíme kvásek, mezitím než bude kvásek hotový, v míse utřeme máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru. K utřené směsi přidáme hladkou mouku, kvásek a madle. Vypracujeme hladké těsto a dáme asi na hodinu kynout. Z vykynutého těsta vyválíme slabší válečky a uděláme věneček. Na pekáči necháme ještě asi 10 minut kynout. Pečeme v troubě na 170°C do zlatova.

Ihned po vyndání z trouby máčíme věnečky ve studené vodě a následně obalujeme ve vanilkovém cukru.

Zdroj:

Miletinské modlitbičky

Podkrkonoší - modlitbičky

Suroviny:

Těsto: hladká mouka, med, cukr moučka, máslo, vejce, jedlá soda, perníkové koření

Náplň: med, skořice, rum, strouhaný perník, citronová kůra, kandované ovoce (švestky), rozemleté ořechy

Poleva: cukr moučka, horká voda, rum, mandle na ozdobu

Recept:

Z mouky, cukru, másla, perníkového koření, vejce, medu a jedlé sody vypracujeme hladké těsto, které necháme přes noc odpočinout. Druhý den vyválíme tenké těsto a vykrájíme obdélníčky, které upečeme v troubě. Po vychladnutí plníme náplní a z jedné strany potíráme polevou a zdobíme mandlí.

Zdroj:

Modlitbičky.JPG

Miletinské modlitbičky z kuchyně Zbyňka Vinše

Muzika.JPG
Podkrkonoší - Muzika

Muzika

Alternativní pojmenování:

sladký ocet

Suroviny:

sušené švestky, křížaly z jablek a hrušek, hrubá mouka, rozinky, mandle, skořice, badyán, hřebíček, citronová kůra

Recept:

Ve vodě do měkka rozvaříme sušené ovoce a následně ho propasírujeme přes síto. Opražíme si mouku a ovocnou „kaši“ zahustíme. Nakonec přidáme rozinky, spařené madle a krátce povaříme.

Zdroj:

Muzika z kuchyně Zbyňka Vinše

Toleranc

Podkrkonoší - Toleranc

Alternativní pojmenování:

rozhuda

Suroviny:

200g měkkého tvarohu, 2 lžíce másla, 100ml kávové smetany, lžička sladké papriky, sůl, 1 cibule, lžíce pažitky

Recept:

Tvaroh utřeme společně s máslem a smetanou, přidáme papriku, sůl, nadrobno nakrájenou cibuli a nakonec vmícháme pažitku.

Zdroj:

Toleranc.JPG

Toleranc z kuchyně Zbyňka Vinše

bottom of page