top of page

Litina

Litina.JPG

Alternativní pojmenování:

liják

Suroviny:

3 nastrouhané syrové brambory, 1l mléka, 750g hrubé mouky, 3 vejce, kostička droždí, majoránka, kmín, česnek, sůl, sádlo (i se škvarky), uzené maso (může být i bez), mák

Recept:

Připravíme kvásek z vlažného mléka, kostky droždí a lžíce mouky. V míse smícháme brambory, mouku, vejce, sůl, prolisovaný česnek, majoránku, kvásek, zbylé mléko a podle chuti škvarky nebo uzené. Vše promícháme a necháme vykynout. Plech vymažeme sádlem a vysypeme mákem. Vykynuté těsto vlijeme do pekáče a necháme ještě chvíli kynout, nakonec posypeme mákem. Pečeme na 180°C přibližně půl hodiny.

Zdroj:

Litina z kuchyně Zbyňka Vinše

bottom of page