Kyselica
Kyselica připravená v kuchyni skanzenu Rochus paní Martou Kondrovou st. ...
Suroviny:
300 g kysaného zelí, hrstka sušených hub, 200g brambor, 10 sušených trnek, 20 – 30 ml kysané smetany, 2 – 3 lžíce hladké mouky, 4 vejce, sůl
Recept:
Pokrájené kysané zelí zalijeme vodou a dáme vařit. Zvlášť v osolené vodě uvaříme oloupané a na větší kostky nakrájené brambory. Uvařené zelí a brambory smícháme dohromady, přidáme hrst spařených sušených hub a dále vaříme. Ze smetany a hladké mouky připravíme hladkou tzv. záklechtku, přidáme do polévky a provaříme. Nakonec do polévky rozklepneme vejce, které rozmícháme vidličkou. Podle chuti přisolíme.
Polévka bývala součástí štědrovečerní večeře nebo se podávala v postním období jako hlavní jídlo s chlebem.
Zdroj: