Bramborák s uzeným.JPG

Bramborák s uzeným masem

Suroviny:

300g syrových brambor, 150g vařených brambor, 150g uzeného masa, 2 vejce, 100g polohrubé mouky, sůl, pepř, majoránka, kmín, sádlo (tuk na smažení)

Recept:

Syrové a uvařené brambory nastrouháme najemno. Přidáme mouku, vejce, uzené maso nakrájené na kostičky a ochutíme. Vše promícháme a na pánvi smažíme do zlatova z obou stran.

Zdroj:

Bramboráky z kuchyně Zbyňka Vinše

Makový závin

 

Suroviny:

Kynuté těsto: 250g hladké mouky, 100ml mléka, 50g cukru, 50g mála, 20g droždí, 1 žloutek

Náplň: 200g máku, 250ml mléka, 90g cukru, 75g másla

Recept:

Z vlažného mléka a droždí si připravíme kvásek, který poté přidáme do ostatních surovin, z kterých vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme kynout a připravíme si náplň. Do kastrůlku si dáme máslo, mák, cukr a mléko. Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí. Vykynuté těsto vyválíme na velký plát a potřeme vychladlou náplní. Závin zamotáme a pečeme na 160°C do zlatova.

Zdroj:

Makový závin.JPG

Makový závin z kuchyně Zbyňka Vinše

Mrkvance.JPG
 

Mrkvance z kuchyně Zbyňka Vinše

Mrkvance

Alternativní pojmenování:

mrkvánky, mrkevňáky, mrkváky

Suroviny:

Těsto: 1kg hladké mouky (600g polohrubé a 4020g hladké), 1 lžíce sádla, 200g cukru, 200g másla, 3 žloutky, 50-70g kvasnic, sůl, mléko dle potřeby, asi 50 rozemletých fenyklů

Náplň: 1.5 kg nastrouhané mrkve, 250g cukru, 1 vanilkový cukr, 50 fenyklů  (celých nebo rozemletých), 100g másla

Recept:

Z vlažného mléka a kvasnic si necháme vzejít kvásek. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám, vypracujeme hladké těsto a necháme ho kynout.

Mezitím si připravíme náplň, nastrouhanou mrkev s cukrem a fenyklem dusíme na másle 5 až 10 minut. Mrkev necháme vychladnou a případnou šťávu slijeme.

Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které naplníme mrkvovou náplní. Na plech dáváme s dostatečnou mezerou, aby se bochánky nespekly. Pomastíme a potřeme zbylým bílkem. Upečeme do zlatova a vršek vychladlých bochánků opět potřeme máslem. Nakonec dostatečně posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.

Zdroj: