Hnětýnky
Hnětýnky
Alternativní pojmenování:
Netýnky, Nětýnky, Mětýnky
Pekly se na havelské posvícení, dívky je darovaly mládencům. Soutěžily mezi sebou, která je bude mít krásnější. Pečou se dodnes.
Suroviny:
280g másla, 140g moučkového cukru, 420g hladké mouky, 4 žloutky, strouhaná citronová kůra, kapka citronové šťávy
Recept:
Utřeme žloutky, cukr a máslo. Pak přidáme hladkou mouku, citronovou kůru a šťávu, vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladu odpočinout. Rozválíme silnější placky a vykrajujeme hrnečkem (nebo vykrajovátkem ve tvaru kytičky, průměr cca 10 cm) placičky. Upečené hnětýnky necháme zchladnout. Pak je potíráme cukrovou polevou a klademe ozdoby dle vlastní fantazie.
Cukrová poleva:
Suroviny: 1 bílek, 1 lžíce škrobu, 150g moučkový cukr
Postup: Bílek, škrob a cukr umícháme do hladka. Část cukrové polevy obarvíme (například šťávou z řepy, mrkve). Z obarvené hustší polevy (více škrobu) tvoříme pomocí sáčku různé ozdoby (kytičky), které sušíme na pečícím papíru nejdříve v mírně rozehřáté troubě a následně necháme doschnout.
Zdroj: