Gule

Gule

Alternativní pojmenování:

Guliváry

Suroviny:

500 g polohrubé mouky (je možné část nahradit moukou hrubou, gule budou nadýchanější), 1 vejce, špetka soli, ½ kostky droždí, 250 ml vlažné vody, ovoce podle sezóny (švestky, jahody, meruňky, višně)

Ke zdobení: rozpuštěné máslo, cukr moučka, tvarohu na strouhání

Recept:

Do misky nasypeme mouku, sůl, promícháme, přidáme vejce. Uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Na droždí nalijeme trochu vlažné vody a necháme vzejít kvásek. Postupně přimícháváme vodu a mouku a vypracujeme vláčné těsto, které necháme pod utěrkou v teple kynout cca 20 minut. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, oddělíme si menší část, ze které vyválíme váleček, ten rukou zploštíme a nakrájíme si kousky, do kterých budeme balit jednotlivé kusy ovoce. Těsto musíme kolem ovoce dobře zabalit tak, aby se nám při vaření nerozlepilo. Poté necháme ještě chvíli zabalené kynout. Gule vkládáme do dostatečného množství vroucí vody a vaříme několik minut (cca 10 minut). Uvařené gule vytahujeme cedníkem do mísy a každou propíchneme špejlí, aby vyprchala pára a knedle se nesrazila. Poléváme rozpuštěným máslem a sypeme podle chuti moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem či mletým mákem.

Zdroj: