top of page

Patenty

Patenty

Alternativní pojmenování:

Lokše, Latě, Olipy

Suroviny:

1 kg brambor, sůl, 200 g hladké mouky, rozpuštěné sádlo, povidla, mletý mák, cukr moučka

Recept:

Večer dopředu uvaříme ve slupce 1 kg brambor. Po uvaření oloupeme a necháme brambory do druhého dne ležet. Další den brambory najemno nastrouháme, přidáme špetku soli, hladkou mouku dle potřeby (asi 200 g), vypracujeme těsto. Naděláme si kuličky a rozvalujeme z nich tenké placky. Pečeme na plotně nebo nasucho na pánvičce. Z jedné strany omastíme rozpuštěným sádlem a z druhé strany natřeme povidla a posypeme mákem s cukrem, zabalíme jako palačinky nebo překládáme čtvrtiny. Podávat můžeme pouze pomaštěné sádlem bez povidel.

Zdroj:

bottom of page