Báleše

Báleše

Báleše připravené v kuchyni skanzenu Rochus paní Annou Káčerovou ...

Suroviny:

3 hrnky hladké mouky, 40 g droždí, 1 a ½ lžičky oleje, 2 lžíce krystalového cukru, 1 hrnek vlažného mléka, 4 vejce, špetka soli

 

olej nebo rozpuštěné sádlo na pečení, švestková povidla, měkký tvaroh, cukr, maková posypka (mák s moučkovým cukrem).

Recept:

V míse rozmícháme droždí se lžící cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zaprášíme lžící mouky a necháme „vyběhnout“ kvásek. Ke kvásku přidáme mouku, olej, cukr, mléko, vejce, špetku soli a vypracujeme hladké polotuhé těsto. Přikryté necháme kynout. Z těsta ukrajujeme kusy z kterých vyválíme bochánky, necháme opět pod utěrkou krátce vykynout. Z bochánků v ruce tvarujeme placičky, které pečeme po obou stranách na pečícím tálu,   zdobíme povidly, tvarohem a makovou posypkou.

Zdroj: