Salátová máčka

s krajancem

Salátová máčka s krajancem

Salátová 'húpá' máčka s krajancem připravená v kuchyni skanzenu Rochus paní Boženou Staškovou ...

Suroviny:

2 hlávkové saláty, 5 lžic hladké mouky, 200ml smetany, 1 lžíce octa, 50g slanina, sůl

Recept:

Hlávkový salát vypereme, nakrájíme na menší proužky nebo natrháme. Ze sádla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou, necháme povařit, přidáme smetanu na vaření, osolíme, okyselíme octem a provaříme. Přidáme hlávkový salát a vyškvařenou na kostičky nakrájenou slaninu, ještě krátce povaříme.

Krajanec

Suroviny:

Ingredience: 500g polohrubé mouky, 250 g mletých škvarků, 250ml mléka, 1 kypřící prášek, špetka soli a cukru

Recept:

Na vál prosejeme mouku a přidáme ostatní ingredience. Vypracujeme těsto, které rozválíme na plát asi 5 mm silný.  Ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova.

Podává se jako příloha, ulamuje se, vhodný je k salátové omáčce.

Zdroj: