Salátová máčka
s krajancem
Salátová 'húpá' máčka s krajancem připravená v kuchyni skanzenu Rochus paní Boženou Staškovou ...
Suroviny:
2 hlávkové saláty, 5 lžic hladké mouky, 200ml smetany, 1 lžíce octa, 50g slanina, sůl
Recept:
Hlávkový salát vypereme, nakrájíme na menší proužky nebo natrháme. Ze sádla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou, necháme povařit, přidáme smetanu na vaření, osolíme, okyselíme octem a provaříme. Přidáme hlávkový salát a vyškvařenou na kostičky nakrájenou slaninu, ještě krátce povaříme.
Krajanec
Suroviny:
Ingredience: 500g polohrubé mouky, 250 g mletých škvarků, 250ml mléka, 1 kypřící prášek, špetka soli a cukru
Recept:
Na vál prosejeme mouku a přidáme ostatní ingredience. Vypracujeme těsto, které rozválíme na plát asi 5 mm silný. Ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova.
Podává se jako příloha, ulamuje se, vhodný je k salátové omáčce.
Zdroj: