Šumajstr

Šumajstr

Šumajstr připravený v kuchyni skanzenu Rochus paní Annou Káčerovou ...

Alternativní pojmenování:

kočičí vdávání, kočičí manželstvo, kočičí tanec, kočičí marš

Názvy pokrmů se lišily podle složení a kombinací (kroupy a fazole – kočičí vdávání, kroupy a hrách – kočičí svatba, kroupy a čočka – kočičí tanec, přidání brambor – kočičí marš).

Suroviny:

500g kroupy, 500g fazole, 300g hrášek, 100g česnek, 300g sádlo, 400g cibule, slanina nebo uzené maso, pepř, majoránka, sůl, kmín

Recept:

Přebrané fazole omyjeme, den předem namočíme do studené vody a uvaříme do měkka. V druhé nádobě doměkka uvaříme proprané kroupy. Uvařené kroupy propláchneme studenou vodou a promícháme s uvařenými fazolemi a hráškem. Přidáme rozetřený nebo prolisovaný česnek, sůl, kmín a na sádle do zlatova osmaženou cibuli (drobně nakrájenou) a krátce prohřejeme. Směs opepříme a okořeníme majoránkou. Slaninu (uzené maso) nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a nalijeme na směs. Podáváme samostatně nebo s kvašenými okurky či kysaným zelím.

Zdroj: