top of page

Chodské koláče

20191219_170202.jpg

Koláč z dílny paní Vondrovicové v Bořicích u Domažlic ...

Suroviny:

  • Těsto: polohrubá mouka 500 g, cukr krystal 100 g, čerstvé droždí 25 g, vlažné mléko 250 g, rozpuštěné máslo 125 ml, vejce 2 ks, žloutek 1 ks, sůl  

  • Náplně: tvarohová, povidlová, maková

  • Zdobení: plátky loupaných mandlí  

  • Směs na potírání: zakysané smetany 300 ml, smetany 100 ml, vanilkový cukr a tuzemák na dochucení

Recept:

Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Prosejeme mouku a sůl, přidáme vejce a žloutek, zbylé mléko a cukr, kvásek a rozehřáté máslo. Vypracujeme měkké těsto a necháme ho cca 30 minut kynout. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a vytvarujeme bochánky. Položíme je na pomaštěný pečicí papír a necháme dalších 15 minut kynout. Poté je rukou či válečkem vytvarujeme na cca 0,5 cm silné placky. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláče zdobíme pomocí cukrářského sáčku (tvarohovou, povidlovou a makovou náplní), zdobíme mandlemi. Pečeme, až budou okraj a spodek koláče zlatavé; cca 15–20 minut. Po upečení můžeme ještě zatepla zakapat směsí sladké a zakysané smetany s troškou vanilkového cukru a rumu.

 

Náplně:

  • Tvarohová náplň: Utřeme 1 kg tučného tvarohu, 200 g krupicového cukru, 2 malá vejce, 2 lžičky strouhané kůry z bio citronu, špetku soli, 1 lžíci hrubé mouky a naředíme smetanou ke šlehání tak, aby se náplní snadno zdobilo

  • Povidlová náplň: Kvalitní švestková povidla propasírujeme a dochutíme trochou rumu.

  • Maková náplň: Promícháme 125 g mletého máku s cukrem podle chuti, trochu rumu, zalijeme vařící vodou a necháme vychladnout.

Zdroj:

  1. Cukrárna a pekárna, provozovna Bořice, https://www.borickekolace.cz/

bottom of page