Cihly

20201207_180714.jpg

Cihly pečené v kachlových kamnech

Suroviny:

350g polohrubé mouky, 350g hladké mouky, 120g moučkového cukru, 40g droždí, 150g rozpuštěného sádla, 300ml vlažného mléka, 2 vejce, sůl, cca 100g sádla na pečení, 600g jablka

Recept:

Smícháme oba druhy mouky, z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, rozpuštěné sádlo a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které dostatečně propracujeme. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na stejné kousky (cca 200 g). Vyválíme z nich placky ve tvaru obdélníku, které naplníme nastrouhanými jablky s cukrem. Každý kousek dobře zabalíme a upravíme do tvaru velkých buchet. Do vymaštěného a vysypaného pekáče naskládáme připravené cihly, každá buchta přes celou šířku pekáče. Každou vždy potřeme po stranách rozpuštěným sádlem a necháme je ještě chvíli kynout. Pečeme dozlatova. Ještě horké znovu potřeme sádlem. Prochladlé cihly vyklopíme a pocukrujeme. Buchty (cihly) můžeme podávat s bílou kávou.    

Zdroj: