Chlupaté knedlíky

20201207_161444.jpg

Chlupaté knedlíky se zelím a uzeným masem

Alternativní pojmenování:

Modráky

Suroviny:

750 g brambor, 1 vejce, cca 250 g hrubé mouky, sůl, lžíce octa

Recept:

Brambory oloupeme a pak nastrouháme najemno. Ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkáme většinu tekutiny. Osolíme, přidáme vejce a promícháme. Pak do hmoty postupně zapracujeme tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na tradiční bramboráky. Lžící tvarujeme větší noky, vkládáme do mírně vroucí osolené a okyselené vody. Během vaření opatrně odlepíme ode dna, vaříme je doměkka přibližně 10 minut. Měkké knedlíky vybereme cedníkem, nechte odkapat. Podáváme samotné, hodně omaštěné cibulkou smaženou na sádle. Nebo s dušeným kyselým křimickým zelím a vařeným uzeným.   

Dušené křimické zelí

Suroviny: 500g kyselého křimického zelí, sůl, cukr, kmín, trochu hladké mouky

Postup přípravy: zelí zbavíme většiny  nálevu (neproplachujeme), malou část šťávy v zelí část necháme. Vložíme do hrnce, zasypeme kmínem a dusíme do měkka. Mezitím si uděláme zásmažku - na pánev dáme sádlo, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, smažíme dozlatova, nakonec odstavíme a zaprášíme lžící hladké mouky. Zásmažku vsypeme do již měkkého zelí, důkladně promícháme, dochutíme cukrem a solí.

Zdroj: