top of page

Báč

Báč

Báč z kuchyně Chodské chalupy z Újezda u Domažlic ...

Suroviny:

syrové brambory 750g, droždí 50g, vejce 2 ks, mléko 0,5 l, hladká mouka 250 g, polohrubá mouka 250g, slanina (škvarky) 250 g, česnek 2 stroužky, sádlo, majoránka, sůl

Recept:

Mléko rozdělíme na poloviny. Polovinu mléka ohřejeme tak, aby bylo vlažné, druhou budeme později vařit. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Syrové brambory očistíme, nastrouháme najemno a osolíme. Po chvíli z nich jemně vymačkáme vodu. Druhou část mléka přivedeme téměř k varu. Polovinu strouhaných brambor spaříme v horkém mléce a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme z ní drobné škvarečky, použít můžeme již hotové vepřové škvarky. Smícháme oboje brambory, mouku, kvásek, česnek, sůl, vejce, slaninové škvarečky a majoránku. Zpracujeme v těsto a necháme kynout. Vymažeme pekáč sádlem. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, vlijeme jej do pekáče. Necháme ještě dvacet minut dokynout, mezitím předehřejeme troubu na 200 °C, pečeme dozlatova přibližně 45 minut.

Bramborový pokrm, podávaný jako příloha k houbové omáčce nebo samostatně.

Zdroj:

bottom of page