Šterc

Šterc

Šumavský šterc

Šterc je historické šumavské jídlo, které se vařilo na Šumavě hlavně v zimě, kdy byly chalupy odříznuté od světa.

Suroviny:

500g brambory, 100g polohrubá mouka, 100g husí nebo vepřové sádlo, sůl

Recept:

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme a necháme částečně vychladnout. Mezitím vymažeme pekáč  husím sádlem a na pánvi pozvolna opražíme mouku do světle kávové barvy. Následně brambory v ruce drobíme, přisypáváme mouku a děláme žmolky, které volně vkládáme do pekáče. Pak pečeme v troubě nebo na plotně, přimašťujeme a obráceným koncem vařečky prošťuchujeme, až je šterc dozlatova opečen. Dochutíme solí, Podáváme s kyselým mlékem, zákysem nebo podmáslím, vhodný doplněk může být kysané zelí.     

Zdroj: