Šátečky z vnitřního sádla
![Šátečky z vnitřního sádla](https://static.wixstatic.com/media/1e2d45_31c3068c2aa8410696573af2b6db2b5f~mv2.jpg/v1/fill/w_430,h_321,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/%C5%A0%C3%A1te%C4%8Dky%20z%20vnit%C5%99n%C3%ADho%20s%C3%A1dla.jpg)
Šátečky připravené paní Hedou Osičkovou z Velkých Bílovic ...
Suroviny:
První těsto (tuková kostka): 300 g sádlo, 150g hladká mouka
Druhé těsto (vodánek): 150 g hladká mouka, 4 lžíce bílého vína, dvě lžíce vody, 2 žloutky, špetka soli
Recept:
Z uvedených surovin připravíme dvě pevná těsta. Sádlo by mělo být chladné a tuhé. Obě těsta, každé zvlášť rozválíme na silnou placku, dáme na sebe a následně vícekrát překládáme stejně jako listové těsto. Z prokládaného těsta na pomoučeném vále vyválíme placku cca 3 mm silnou, následně rozkrájíme na čtverce. Naplníme povidly nebo ořechovou nádivkou a přehneme do tvaru šátečku. Pečeme dozlatova, ještě teplé pocukrujeme.
Existují další podobná skládaná těsta s mírně odlišným poměrem surovin, těsto bývá také dochuceno vanilkou nebo citronovou kůrou.
Zdroj: