Šátečky z vnitřního sádla

Šátečky z vnitřního sádla

Šátečky připravené paní Hedou Osičkovou z Velkých Bílovic ...

Suroviny:

První těsto (tuková kostka): 300 g sádlo, 150g hladká mouka

Druhé těsto (vodánek): 150 g hladká mouka, 4 lžíce bílého vína, dvě lžíce vody, 2 žloutky, špetka soli

Recept:

Z uvedených surovin připravíme dvě pevná těsta. Sádlo by mělo být chladné a tuhé. Obě těsta, každé zvlášť rozválíme na silnou placku, dáme na sebe a následně vícekrát překládáme stejně jako listové těsto. Z prokládaného těsta na pomoučeném vále vyválíme placku cca 3 mm silnou, následně rozkrájíme na čtverce. Naplníme povidly nebo ořechovou nádivkou a přehneme do tvaru šátečku. Pečeme dozlatova, ještě teplé pocukrujeme.      

Existují další podobná skládaná těsta s mírně odlišným poměrem surovin, těsto bývá také dochuceno vanilkou nebo citronovou kůrou.

Zdroj: