... poslední z první série krátkých filmů o kulinárním dědictví českých zemí
Jižní Čechy dnes patří mezi jednu z nejvíce turisticky navštěvovaných destinací v České republice, a to nejen díky svým skvostným hradům a zámkům, nádherné přírodní krajině poseté většími i menšími rybníky, působivé lidové architektuře, dobrými lidmi a bezesporu i výbornou českou kuchyní…
Svou poslední pomyslnou zastávku s kamerou během první expedice objevující tradiční pokrmy vybraných regionů Čech, Moravy a Slezska jsme udělali právě tam. S paní profesorkou Irenou Korbelářovou ze Slezské univerzity v Opavě jsme měli příležitost hovořit o kulinárním dědictví tohoto nejen zemědělsky bohatého kraje sestávajícího se z menších etnografických oblastí, jako jsou Kozácko, Blata nebo Doudlebsko.
A přestože jsme zakotvili u známého třeboňského rybníka Svět, jehož založení se datuje do 16. století a váže se k významné osobnosti Jakuba Krčína, hovořili jsme nejen o rybích pokrmech, ikdyž ty hrály v našem rozhovoru jistě důležitou roli. A aby také ne, stáli jsme na posvátné půdě českého rybářství a rybníkářství. A navíc nám své zázemí pro natáčení zapůjčila jedna z významných českých rybích restaurací - restaurace Šupina a Šupinka v Třeboni, ke které se historicky váže například vznik dnes tak populárních kapřích hranolků. Pracovníkům této právem vyhlášené restaurace ještě jednou vřelé díky.
Podívejte se s námi, jak natáčení dopadlo. A pokud jste ještě neměli tu možnost, podívejte se do sekce "Filmy" této stránky za kulinárním dědictvím i do dalších regionů. Pokud nám to vyjde, možná se příští rok vydáme na další expedici, a to do těch regionů, kde jsme společně s kamerou ještě nebyli …
Comments